Descobreix

L’Espai Natural la Faiada de Malpàs

Aquest espai situat a la ribera esquerra de la Noguera Ribagorçana a l’extrem més nordoccidental del Pre-pirineu central català, destaca per la singularitat de la seva vegetació i fauna.

El massís de la Faiada de Malpàs (1.701 m d’altitud màxima) és molt ben delimitat amb forts pendents a la part septentrional -les obagues de Cambatiri-, mentre que a la part meridional es separa de la serra de Sant Gervàs per diversos barrancs. L’orientació de les carenes est-oest i la diferència de pendent entre els vessants permeten que aquest espai reuneixi una mostra molt significativa de la vegetació forestal de la muntanya prepirinenca. Mentre que els vessants nord són coberts de boscos caducifolis (fageda, roureda, avellanosa, …), als orientats cap al sud, menys inclinats i molt més assolellats, apareix el carrascar (Quercetum rotundifoliae buxetosum).

De totes les comunitats forestals de l’espai destaca per la seva singularitat la fageda (Buxo-Fagetum), que és un bosc rar al Pre-pirineu central i on cal considerar-ne la seva localització actual com un relicte d’èpoques de clima més fred i humit.

L’espai és una bona mostra de la fauna que habita aquests biòtops, amb una manifesta presència d’espècies mediterrànies (fonamentalment pel que fa a l’ornitofauna) que penetren a l’interior de l’espai procedents de les terres meridionals veïnes. Destaca la presència d’aus necròfagues.

Superfície de total de l’espai:
607,68 ha

Superfície a la comarca de l’Alta Ribagorça:
607,68 ha

Superfície al municipi del Pont de Suert:
607,68 ha

Facebook

Disseny i desenvolupament jambuling.com